ТОП-10 найпрозоріших університетів України!

ГО "РЦЄП" оприлюднила рейтинг закладів вищої освіти України за Індексом прозорості антикорупційної політики (ІПАП-2017).

2
16731
переглядів
Поділитися на Facebook
Поділитися на Twitter

Корупція вже давно стала системним явищем в Україні. Її прояви зустрічаються в усіх сферах суспільного життя із різною інтенсивністю та глибиною проникнення. Вища освіта не є винятком. Попри гучні заяви політиків і топ-менеджменту країни, суттєвих змін не сталося.

Підтвердженням цієї тези є періодичні (чи не щотижневі!) повідомлення про нові затримання і відкриття кримінальних проваджень. Про останні з них можна прочитати у нашій групі “Покоління вільне від корупції”.

Команда ГО “РЦЄП”, реалізуючи свою місію та завдання, у 2017 році започаткувала моніторингову кампанію, спрямовану на оцінювання рівня прозорості і ефективності антикорупційних політик вітчизняних закладів вищої освіти. В основі методології лежить перевірка фактів дотримання українськими ЗВО законодавства у сфері запобігання корупції, а також запровадження внутрішніх механізмів антикорупційного комплаєнсу.

Результатом 9-місячної роботи наших активістів є підготовлений Звіт, у якому комплексно досліджено проблеми дитримання антикорупційного законодавства.

Розподіл ЗВО за прозорістю антикорупційної діяльності – 2017

Як виявилося, у вищій освіті загалом низька прозорість і ефективність антикоруційної політики. Адже лише 14 ЗВО із досліджених 202 можна вважати такими, що мають “дуже високий” і “високий” рівень прозорості антикорупційної політики (рис. 1).

З великим відривом від усіх навчальних закладів лідирує Одеська державна академія технічного регулювання та якості з індексом прозорості 83,62%. Показово, що рейтинг очолив ЗВО, в назві якого відображено “якість”. Оцінювання робилося за 30 показниками.

ТОП-10 закладів вищої освіти за індексом прозорості антикорупційної політики (ІПАП-2017)

ТОП-10 закладів вищої освіти України за рівнем прозорості антикорупційної політики (ІПАП – 2017)

Подивитися рейтинг усіх ЗВО

Натомість 37 навчальних закладів навіть після звернень Умовноваженого ВРУ з прав людини та Міністерства освіти і науки України так і не відповіли на запити щодо надання доступу до публічної інформації. Зауважуємо, що судити про рівень корупції в ЗВО на підставі Звіту не можна, а предметом дослідження була лише ПРОЗОРІСТЬ антикорупційної політики ЗВО.

Сподіваємося, що абітурієнти враховуватимуть у своєму виборі майбутнього альма матер те, наскільки адміністрації готові протидіяти системному і систематичному злу в Україні – корупції.

2 КОМЕНТАРІ

  1. Тернопільський універститет став другим в Україні за Індексом прозорості антикорупційної політики – Погляд

    […] Підготовлено за матеріалами результатів дослідження http://europrojects.org.ua/2018/01/21/tiap-2017-1/ […]

  2. Одеська державна академія технічного регулювання та якості

    […] Детальна інформація за посиланням: http://europrojects.org.ua/2018/01/21/tiap-2017-1/ […]

ЗАЛИШТЕ КОМЕНТАР